Гостьова лекція від практиків

16 травня 2023 року відбулася гостьова лекція з завідувачкою сектору обліку платників та суб’єктів оподаткування, ведення Державного реєстру фізичних осіб платників податків ДПІ у м. Ужгород ГУ ДПС у Закарпатській області Нелею САМАЄВОЮ та головною бухгалтеркою ТОВ «Фава-Технікс» Ніною БОБРОВОЮ на тему «Ринкове позиціонування фахівців з обліку і оподаткування: виклики та пріоритети в умовах воєнного стану».

Модератором гостьової лекції виступила старша викладачка кафедри обліку та оподаткування УТЕІ ДТЕУ, бухгалтерка з 50-річним досвідом роботи Марія СИМОЧКО.

 

1

 

2

 

Зі вступним словом до учасників зустрічі звернулися д.е.н. проф. завідувачка кафедри фінансів УТЕІ ДТЕУ Радміла ПІДЛИПНА та к.е.н. доц. голова циклової комісії фінансово-облікових дисциплін УТЕФК ДТЕУ Валерія СМОЧКО, які зазначили, що проведення відповідних заходів є особливо актуальним, оскільки теоретична частина підготовки фахівців має бути максимально наближеною до умов і вимог сьогодення.

 

3

 

4

 

Неля САМАЄВА у своєму виступі відмітила, що з початку воєнного стану в Україні чимала кількість підприємств була змушена тимчасово призупинити діяльність, особливо в тих регіонах, де така робота виявилася взагалі неможливою через жорстокі військові дії країни агресора. За ініціативою Уряду та Президента, Верховна Рада України прийняла низку законів щодо внесення змін до Податкового кодексу України, аби підтримати бізнес та забезпечити стабільні надходження до бюджетів, що вкрай необхідно в умовах війни. Адже підприємництво відіграє значну роль у економіці держави: воно є пришвидшувачем її розвитку та підтримкою ринку. Особливу увагу лекторка акцентувала на основних змінах щодо оподаткування ПДВ. Зокрема, було роз’яснено особливості оподаткування операцій щодо постачання товарів Збройним Силам України та теробороні; зміни в розмірах ставок ПДВ; пільги зі знищених (втрачених) товарів та особливості заповнення звітності з ПДВ в період дії військового стану. Детально зупинилася на питаннях податкових пільг для платників 3 групи, зокрема пояснила особливості застосування ставки 2% та визначила суб’єктів господарювання, які не мають права обрати таку систему оподаткування. Вказала на зміни, щодо акцизного податку, плати за землю та податку на нерухомість. Відмітила, що на період воєнного стану встановлено мораторій на проведення перевірок податковими органами, крім камеральних перевірок, пов’язаних із заявленими до відшкодування сумами ПДВ і фактичних перевірок. Наголосила, що платники податків на період воєнного стану звільнені від відповідальності за недотримання термінів сплати податків, недотримання термінів подання податкової звітності тощо.

 

5

 

Ніна БОБРОВА охарактеризувала діяльність підприємства ТОВ «Фава-Технікс». Відмітила особливості ведення обліку операцій з переробки давальницької сировини в зовнішньо-економічній діяльності та зміни, які відбулися в сфері оподаткування у зв’язку з воєнним станом. Наголосила, що сучасні умови господарювання висувають високі вимоги до рівня професійних знань і вмінь бухгалтера. Крім вільного володіння навиками роботи на відповідній ділянці, йому необхідно знати основи господарського, трудового та податкового законодавства, Національні Положення (стандарти) з бухгалтерського обліку та інші нормативні документи, накази та розпорядження керівництва підприємства. 

Лекторка зазначила, що за останнє десятиліття відбулося багато змін щодо удосконалення та автоматизації обліку: зменшення кількості звітності через об’єднання соціальних податків; зменшення дозвільних документів; поступове переведення звітності в електронну форму. На сьогоднішній день відкрити та закрити діяльність приватного підприємця, сплатити податки, отримати інформацію щодо термінів сплати податків, провести звірку з бюджетом, отримати довідку, листуватися з контролюючими органами тощо можливо за допомогою таких застосунків як «Дія» та «Електронний кабінет платника податків». 

Сучасний бухгалтер повинен постійно підвищувати свій професійний рівень, відповідати іміджу ділової презентабельної людини, дотримуватися етичних та моральних принципів, за вимогами часу підвищувати професійну кваліфікацію. Зазначено, що ефективна робота сучасного підприємства неможлива без добре налагодженої системи управлінського обліку і звітності на всіх рівнях управління. Завдяки управлінському обліку бухгалтер за потребою, крім власне обліку та калькулювання собівартості продукції, займається нормативним плануванням, економічним аналізом та підготовкою управлінських рішень.

 

6

 

7

 

Надзвичайно цікава, пізнавальна та професійна лекція, після якої розгорнулася жвава дискусія й рефлексія за участі викладачів і студентів. Це було цікаво, емоційно й корисно! Викладачі та студенти висловили вдячність лекторам за актуальну й змістовну інформацію, яка мотивувала слухачів до подальшого саморозвитку та самовдосконалення.

 

8

 

9

 

Дякуємо ЗСУ за можливість працювати!