Вступ-2024

До уваги вступників! 

До 11 квітня триває реєстрація на НМТ.

Детальніше »

 

gov hotl ua

 

6 лютого – міжнародний день бармена. Історія і традиції свята

З розвитком ринкової економіки України почала більше інтенсивно розвиватися сфера послуг. На ринок вийшли нові спеціальності, котрі ми до тих пір не знали, такі як: вітольє, фумельє, сомельє, баріста, бармен. Із цих всіх перерахованих спеціальностей нам більш відома спеціальність бармен. Звідки вона появилася? Слово «bar» до нас завітало з англійської мови, де «bar» означає барна стійка, а «man» – людина. Тобто українською «працівник бара».

 

Відомо, що професія бармен появилася в середині XIX століття в США. З тих пір вона стала однією із затребуваних професій у сфері обслуговування клієнтів у багатьох країнах світу, в тому числі і в Україні. Родоначальником всіх барменів був Джері Томас. Він же став одним із перших авторів «1862» знаменитої книги з рецептами коктейлів. Ця книга стала початком формування іміджу професії. Основним обов’язком бармена являється приготування алкогольних і безалкогольних напоїв, коктейлів, а також спілкування з гостями закладу. Саме бармен відповідає за чистоту, порядок і затишну атмосферу в барі. Бармени працюють в двох стилях: класичному і в стилі флейрінг, що означає з елементами шоу.

 

1

 

 

Робота професійного бармена є мистецтвом поєднання із спортом. Для успішної роботи бармена потрібні такі якості: почуття гумору, харизма, ази психології, акуратність, смакові якості, добру пам’ять, знання про напої. Поскільки бармен працює в нічні зміни, то він повинен бути в хорошій фізичній формі. Вміти концентруватися і бути стресостійким. Бармен – це та сама людина, котра здатна не лише вгадати ваш смак і приготувати напій по смаку, а й вислухати вас в напівпорожньому барі, ще й дати пораду.

  

Всім відомо, що перед тим як стати актором світового рівня у свій час коктейлі за барною стійкою готував Брюс Уілліс. Сандра Буллок до того як стала володаркою «Оскара» теж встигла попрацювати барменом. Всім всесвітньовідомий актор, душа бойовиків, король розтяжки Жан-Клод ван Дамм теж кар’єру свою розпочинав із професії бармен.

  

В Україні барна культура розвивається швидкими темпами. Бари уже сприймаються не як щось недоступне, куди можна піти лише по особливим випадкам. На сьогоднішній день бари це вже частина життя суспільства. Більшість людей думають, що люди в бар приходять за випивкою. Як на мене, то це хибна думка. У минулому мені теж довелося працювати барменом. Із свого особистого досвіду я точно знаю, що люди в бар приходять за атмосферою, для спілкування, знайомства, позитивними емоціями. І до тих пір, поки буде існувати людський фактор, професія бармен буде престижна, а бари будуть затребувані.