День Перемоги студенти та викладачі УТЕІ КНТЕУ відзначили на полонині Руна

 

DSC 0273 9 травня 2014 року з нагоди Дня Перемоги над німецько-фашистськими загарбниками, завершення Великої Вітчизняної війни студенти та викладачі Ужгородського торговельно-економічного інститут КНТЕУ здійснили сходження на полонину Руна, що розташована  на висоті 1482 метрів над рівнем моря в Перечинському та, частково, Великоберезнянському районах Закарпатської області. 

 

Сходження було розпочато з околиць села Пилипець дорогою яка прокладена до колишнього військового обєкту, що дозволяє підніматися без надмірних зусиль аж до вершини полонини. Очолювали сходження голова громадського природоохоронного обєднання «Бокораш» Михайло Михайлович ГРЕНЬО та заступник директора УТЕІ КНТЕУ Михайло Петрович КЛЯП.

Біля залишків колишньої військової бази встановлено памятний знак на місці десантування партизанських загонів в часи Великої вітчизняної війни. Так 20 липня 1944 року на полонині Руна була висаджена десантна група на чолі з Героєм Радянського Союзу підполковником Олександром Тканком.  7 вересня 1944 року на базу Тканка, люди якого на той час вже контролювали полонину Руну та велику кількість сіл Перечинщини та Березнянщини, висадилась перша група «чехословацького партизанського загону В.Русина». 15 жовтня 1944 року на партизанській базі з’єднання О.Тканка штабом партизанського руху 4-го Українського фронту були десантовані інтернаціональні групи Василя Буянова («угорський партизанський загін» - у складі групи були 14 угорців) та Володимира Хоменка.

Учасники сходження від імені викладачів та студеннтів Ужгородського торговельно-економічного інституту поклали вінок до памятника десантникам-партизанам та вшанували іїхню пам'ять заспівавши гімн України.

На вершині учасникам сходження було урочисто вручені свідоцтва про сходження на полонину Руна, присвяченого 69-й річниці Перемоги та памятні медалі.

Дорогою з вершини студенти разом з викладачами здійснили прибирання пластикової тари залишене «дикими туристами». На зворотній дорозі учаснитки сходження зробили коротку зупинку біля озера «Партизанське» на висоті 460 метрів над рівнем моря і вийшли до мальовничого села Лумшори Перечинського району яке славиться чанами для купання в мінеральній воді з 1600 року. Тут учасників походу очікував смачно приготовлений на відкритому вогні «бограч».