Сходження на гору Полонину Руна

 

989898 9 травня відбудеться сходження на полонину Руна з нагоди Дня Перемоги над німецько-фашистськими загарбниками, завершення Великої Вітчизняної війни. 

Для участі в туристичному поході всі бажаючі повинні зареєструватися на кафедрі менеджменту туристичного та готельно-ресторанного бізнесу до 05 травня 2014 року (орієнтовна вартість 150 грн з особи). 

 

 

ОРІЄНТОВНИЙ МАРШРУТ:

- 7 00 готель «Закарпаття», м.Ужгород

- проїзд Ужгород – c.Тур’я Поляна

- перехід від водоспаду ВОЄВОДИН – полонина РУНА – с.Лумшори (орієнтовно 4-5 годин)

- Ознайомлення з можливостями туристичного комплексу «Лумшори» (відвідини водоспадів «Соловей» та «Партизан»)

- куштування бограчу та своїх бутербродів

- проїзд с. Лумшори – Ужгород
- прибуття в м.Ужгород (орієнтовно 19 00)

 

 

МІНЕРАЛЬНІ ЧАНИ СЕЛА ЛУМШОРИ .
Село Лумшори розташоване в Перечинському районі , вище села Тур'ї Ремети , на річечці Туриця ( Турички місц. ) . Село знаходиться на висоті 455 метрів над рівнем моря. На берегах гірської річки розташовується старовинні чани з підігрітою мінеральною водою. Їх поява датується 1600 з відкриттям сірководневого мінерального джерела , незабаром після чого побудували першу водолікарню . Тоді , холодну мінералку люди наливали у дерев'яні корита і кидали розжарене на вогні каміння . Після цього стрибали у воду. Коли в сусідніх Тур'їх Реметах побудували завод , на ньому відлили два 250 - літрові чавунні чани , і воду стали гріти розпалюючи під чанами багаття.
 
ПОЛОНИНА РУНА . ( 1479 м)
Полонина Руна ( Полонина Рівна укр.) - Гірський масив розташований в Перечинському та , частково , Великоберезнянському районах Закарпатської області. Найвища точка - гора Полонина Руна ( Полонина Рувна зак. ) Висотою 1482 метрів над рівнем моря. Вершина розташована на широкому покатом хребті , покритому полонинами і килимом чагарників чорниці і брусниці . Схили хребта покриті , в основному , буковим лісом. Сусідні вершини: Менчул ( 1295 м ) і Руна - Плай ( 1227 м).

 

РЕКОМЕНДАЦІЇ ТУРИСТУ: 

Взуття
Взуття - бажано з фіксованим гомілкостопом (щоб закривало гомілкову кістку ) .
Головний убір
Настійно рекомендуємо головний убір! У сонячну погоду палить сонце , а в похмуру задуває вуха. Через рельєфні особливості гори, на вершині практично завжди вітряно .
Одяг  
З одягу підійде легка вітровка або літня термофутболка , а низ краще легкі спортивні штани з можливістю підкатати і зафіксувати низ штанин - коли жарко підкочуєте до колін , а при спуску через зарості чорниці розгортаємо. Висота куща чорниці досягає 50 см , а гілки досить жорсткі. Хоча, якщо строго дотримуватися головної дороги , то можна і шорти.
Спорядження
Маленький рюкзачок або сумка через плече - для перекусу і води.
Харчування
Рекомендуються готові бутерброди і огірки - помідори. Води достатньо брати 0,3-0,5 літра на людину. По шляху проходження є джерела, де можна поповнити запаси води.
 
Найкращий захист від кліщів - це дотримання техніки безпеки:
1 . Не рекомендовано без особливої потреби залазити в непрохідні хащі низькорослого чагарнику (малина , вільха , ліщина і т.д.)
2 . Переміщаючись по лісовій дорозі, не зривайте гілок (цією дією, ви струшуєте на себе з основного куща N- ну кількість кліщів) .
3 . Ноги повинні бути повністю прикриті (не рекомендуються шорти) .
4 . Спортивні штани, трико (бажано з гладкою поверхнею) повинні бути заправлені в шкарпетки.
5 . Обов'язково наявність головного убору (кепка, хустка) .
6 . Довге волосся бажано сховати під головний убір.
7 . Після походу по лісу, необхідно перевірити (струсити) як верхній одяг, так і нижню білизну.
8 . Оглянути все тіло.
9 . Обов'язково розчесати волосся дрібної гребінцем. Якщо ви виявили кліща, його необхідно спалити. Кліщі дуже живучі, розчавити його неможливо.