Україна
м. Ужгород, Православна набережна, 21-А
вул. Коритнянська, 4
Телефон: (0312) 65-82-45
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
Україна
м. Ужгород, Православна набережна, 21-А
вул. Коритнянська, 4
Телефон: (0312) 65-82-45
E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.
4 лютого 2025 року відбулося обговорення освітньо-професійної програми «Ресторанні технології» для здобувачів 2025 року вступу. В обговоренні прийняли участь гарант ОПП – к.т.н., доцент, завідувач кафедри технології і організації ресторанного господарства Ганна САБАДОШ, члени проєктної групи: Ігор СТАДНИК, д.т.н., професор кафедри технології і організації ресторанного господарства УТЕІ ДТЕУ; Ольга ГОЛОВКО, к.т.н. доцент кафедри технології і організації ресторанного господарства УТЕІ ДТЕУ; стейкхолдер Евеліна СІРА – виконавчий директор ЗРГ «Гранд»; Ганна МАРКОВИЧ – здобувачка 2 курсу спеціальності «Харчові технології»; представники Ради студентського самоврядування / здобувачі вищої освіти УТЕІ ДТЕУ – Олександр САМСОНОВ, Софія ПИНТЯ.
Групу стейхолдерів та работодавців представляли: Василь ЦАП – завідувач виробництва ресторану «Камелот»; Валентина МАСАМЕД –керуюча офісом виробників хлібобулочних та кондитерських виробів; Олександр КАРПИНЕЦЬ – завідувач виробництва кондитерського цеху ПП «Мандрик».
Під час обговорення запропоновано внести зміни до ОПП, які дозволять більш чітко сформулювати особливості програми та удосконалити освітню траєкторію навчання з метою кращого засвоєння здобувачами компонент освітньо-професійної програми.
Присутні підкреслили важливість того, щоб освітньо-професійна програма відповідала сучасним тенденціям розвитку ресторанного бізнесу та враховувала потреби роботодавців; випускники повинні володіти не тільки теоретичними знаннями, але й практичними навичками, які необхідні для успішної роботи в сучасних ресторанах та підприємствах харчування. Під час практичної підготовки майбутніх фахівців важливо розвивати у студентів так звані «soft skills», комунікабельність, вміння працювати в команді, стресостійкість, відповідальність та пунктуальність – ці навички є не менш важливими, ніж професійні знання та вміння.
Рекомендації будуть враховані для оновлення освітньо-професійної програми, робочих програм практичної підготовки, підвищення якості підготовки фахівців.
№ |
Вибіркові освітні компоненти |
Програма |
ВК 1 |
Food-коучинг з харчування |
|
ВК 2 |
Барна справа |
|
ВК 3 |
Безпека життя |
|
ВК 4 |
Безпечність товарів |
|
ВК 5 |
Готельна справа |
|
ВК 6 |
Господарське право |
|
ВК 7 |
Друга іноземна мова |
|
ВК 8 |
Економічна теорія |
|
ВК 9 |
Експертиза харчових продуктів |
|
ВК 10 |
Електронна торгівля |
|
ВК 11 |
Енологія |
|
ВК 12 |
Етика бізнесу |
|
ВК 13 |
Етнічна кулінарія |
|
ВК 14 |
Захист прав споживачів |
|
ВК 15 |
Івентивний менеджмент |
|
ВК 16 |
Історія української культури |
|
ВК 17 |
Кейтеринг |
|
ВК 18 |
Комунікативний менеджмент |
|
ВК 19 |
Кулінарна етнологія і гастрономічний туризм |
|
ВК 20 |
Курортна справа |
|
ВК 21 |
Методи контролю якості ресторанних послуг |
|
ВК 22 |
Підприємницьке право |
|
ВК 23 |
Процеси і апарати харчових виробництв |
|
ВК 24 |
Сенсорний аналіз |
|
ВК 25 |
Технологія оздоровчих харчових продуктів |
|
ВК 26 |
Фізика |
|
ВК 27 |
Франчайзинг |
|
ВК 28 |
Харчова мікробіологія |
|
ВК 29 |
Харчові та дієтичні добавки |
17 жовтня 2024 року для здобувачів 3 курсу вищої освіти ОС бакалавр спеціальності «Харчові технології» в рамках вивчення дисципліни «Технологія ресторанної продукції» в лабораторії було проведено бренд-шефами ресторану «Камелот» Василем ЦАП та «PUB HAUCE» Віктором ГОТРА майстер-клас на тему «Яловичина в технологіях сучасної та закарпатської ресторанної продукції».Бренд-шефи продемонструвавали технологічний процес приготування страв власної розробки з локальними смаками. Станом на тепер, як ніколи раніше важливо зберегти в українських стравах автентичний характер та зміст, адаптуючі під них сучасний фуд-дизайн. Віктор Готра приготував популярні «Хаус бургер»,«Чіз бургер» – бургери, які серед топових позицій продажів в закладі,стейки Стріплойн та Рібай. В стравах була використана тільки 100% натуральна яловичина. Якість м’яса контролюється від ферми до таці. Василь ЦАП презентував технологію фірмової страви «Рулада гурмана». Крім традиційних і знайомих усім інгредієнтів акцент був зроблений на закарпатський автентичний шовдарь та бринзу. Особливо цінними для учасників майстер-класу були демонстрація технологічних прийомів, оптимальної організації та підтримання робочого місця, роботи зі специфічним обладнанням. Майстер-клас дав можливість здобувачам вищої освіти набути певних практичних вмінь.
Здобувачі та викладачі кафедри технології і організації ресторанного господарства щиро вдячні бренд-шефам Василю ЦАП та Віктору ГОТРА за отримані знання і незабутні враження від майстер-класу та бажають їм творчого натхнення та досягнення нових вершин у професійній сфері.
№ |
Обов’язкові освітні компоненти |
Викладач |
Програма |
Робоча програма |
Силабус |
ОК 1 |
Іноземна мова за професійним спрямуванням |
Бабинець Мирослава Миколаївна |
|||
ОК 2 |
Філософія |
Кочан Василь Михайлович |
|||
ОК 3 |
Товарознавство |
Гуштан Тетяна Вікторівна |
|||
ОК 4 |
Харчова хімія |
Шпирко Григорій Миколайович |
|||
ОК 5 |
Технології харчових виробництв |
Сабадош Ганна Олександрівна |
|||
ОК 6 |
Українська мова за професійним спрямуванням |
Шоля Іванна Станіславівна |
|||
ОК 7 |
Устаткування закладів ресторанного господарства |
Нетребський Олександр Андрійович |
|||
ОК 8 |
Технологія ресторанної продукції |
Сабадош Ганна Олександрівна |
|||
ОК 8.1 |
КР з технології ресторанної продукції |
Сабадош Ганна Олександрівна Нетребський Олександр Андрійович |
Програма |
Робоча програма |
Силабус |
ОК 9 |
Правознавство |
Алмаші Ірина Михайлівна |
|||
ОК 10 |
Гігієна та санітарія |
Сабадош Ганна Олександрівна |
|||
ОК 11 |
Стандартизація, метрологія та управління якістю |
Данило Світлана Іванівна |
|||
ОК 12 |
Організація ресторанного господарства |
Талапа Степан Юрійович |
|||
ОК 12.1 |
КР з організації ресторанного господарства |
Сабадош Ганна Олександрівна Талапа Степан Юрійович |
Програма |
Робоча програма |
Силабус |
ОК 13 |
Менеджмент |
Чобаль Людмила Юріївна |
|||
ОК 14 |
Інформаційні системи і технології у ресторанному бізнесі |
Бедзир Володимир Саватійович |
|||
ОК 15 |
Інжиніринг будівель |
Підлипний Юрій Васильович |
|||
ОК 16 |
Кондитерське та пекарське мистецтво |
Стадник Ігор Ярославович |
|||
ОК 17 |
Економіка ресторанів |
Гуштан Тетяна Вікторівна |
|||
ОК 18 |
Маркетинг |
Сімех Корнелія Юріївна |
|||
ОК 19 |
НАССР у закладах ресторанного господарства |
Сабадош Ганна Олександрівна |
|||
ОК 20 |
Проектування з основами САПР |
Підлипний Юрій Васильович |
|||
ОК 21 |
Start-Up-тренінг |
Стадник Ігор Ярославович |
|||
ОК 22 |
Бухгалтерський облік |
Лалакулич Марія Юріївна |
|||
ОК 23 |
Практична підготовка 1 |
|
Робоча програма |
Силабус |
|
ОК 24 |
Практична підготовка 2 |
|
Робоча програма |
Силабус |
|
ОК 25 |
Практична підготовка 3 |
|
Робоча програма |
Силабус |
|
ОК 26 |
Виконання кваліфікаційної роботи та захист |
|
Програма |
Робоча програма |
Силабус |
24 жовтня 2024 року здобувачі вищої освіти 1 та 2 курсу навчання за спеціальністю 181 «Харчові технології» ОС «бакалавр» в рамках вивчення навчальної дисципліни «Технологія харчових виробництв», (викладач к.т.н.,доцент, гарант ОП «Ресторанні технології») Ганна САБАДОШ, відвідали підприємство «Центр збору переробки та реалізації дикоросів», що у Закарпатська обл., с. Бенедиківці. На виробничих потужностях для студентів було проведено практичне заняття з дисципліни «Технологія харчових виробництв». Підприємство переробляє овочі, фрукти та дикороси зібрані на Закарпатті, та створює екологічно чисті продукти, джеми, консервацію, сублимовану продукцію з малини,чорниці,лохини. Заняття провів керівник правління «Центру збору, перероблення та реалізації дикорослих рослин» Володимир ВАРЦАБА. Практика залучення роботодавців-виробників до освітнього процесу є перспективною, оскільки здобувачі вищої освіти одержують інформацію щодо змісту та особливостей майбутньої професійної діяльності. На практичному занятті здобувачі вищої освіти ознайомились з інноваційними підходами до створення функціональних продуктів, використання ягідних порошків та пряно-ароматичної рослинної сировини у їхніх рецептурах. Здобувачі мали можливість ознайомитися з сучасним устаткуванням підприємства, яке налагодило виробничий цикл переробки дикорослих ягід (сублімованих),трав, та є виробником сублімованих продуктів, ягідних порошків та трав’яних чаїв на Закарпатті. Для закріплення отриманих теоретичних знань студенти виготовили дослідні зразки інноваційних ягідних порошків та провели дослідження їхніх органолептичних та фізико-хімічних властивостей.
Здобувачі вищої освіти і колектив кафедри технології і організації ресторанного господарства висловлюють щиру вдячність керівництву «Центр збору, перероблення та реалізації дикорослих рослин» за можливість відвідати підприємство та ознайомитися з технологіями виробництва інноваційних продуктів.